Din viata de camin (3)

Daniela era renumită pentru grija ei de a economisi. Și  de a nu face risipă de nimic. Unii a căror nume nu mi le mai amintesc ar fi numit-o zgârcită, însă sunt sigur că era vorba doar de invidie și suflete hâtre. Ei bine, Daniela avea însă un favorit pentru care ar fi pierdut și luna de pe cer. Să îi spunem Grigore.

Într-una din zile la ușă a apărut Daniela cu un pui fript. Grigore, rușinat, nu a avut curajul să se prezinte în crăpătura ușii, însă unul din cei 11 colegi a preluat darul cu promisiunea că doar Grigore va avea parte de ceea ce a rupt Daniela de la sufletul ei.

Cu limba de-un cot, cei 12 flămânzi ostoiți de Grigore așa cum un dresor fin își oprește câinele cu botul la 2 cm de halca de carne până când lansează comanda, asistam la ritualul de desfacere al ambalajului ce urma să scoată la lumină delicatesa. Ne-am retras cu toții sincron limbile la locul lor când am realizat că puiul suferise deja mai multe operații de jumulire. Ceea ce speram a se transforma într-o cină pe cinste era de fapt un stand up comedy în care puiul uitase autoironia și râdea cu nesaț de publicul pofticios.

Nu ne-a rămas decât să ne batem joc de Grigore care, rușinat, a promis că va risca și va refuza orice dar din viitor de la pretendentă.

Însă dulce este răzbunarea câteodată.

Într-unul din weekendurile viitoare Daniela nu a reușit să ajungă acasă pentru provizii. Ne-a bătut duios în calorifer semn că trebuie să ne scoatem căpățânile pe geam. În loc de daruri generoase, de data aceasta avea o rugăminte: -Băieți, nu aveți ceva de mâncare?

Aveam un tub de brânză topită stricată, uitat într-o noptieră. Am îndemnat-o să coboare cu frânghia o plasă mărișoară, după care am scos tubul la vedere și am întrebat-o dacă îi place brânza topită.

Sigur, băieți, e minunat!

Daniela, decât să ți-o dăm ție, mai bine o aruncăm pe geam! Și tubul alb și-a făcut vânt pe asfaltul fierbinte și negru, cu un sunet sec și dureros. Brânza sinucigașă s-a întins pe caldarâm dându-și duhul într-un final. Daniela a închis tăcută geamul cu un gest hotărât nu înainte ca o lacrimă să urmeze traseul tubului de brânză topită, sfărâind neînțeles la contactul cu asfaltul încins.

Nu a mai adus aminte niciodată de întâmplare dar prin cămin se zvonea că în acea noapte, de ciudă, Daniela s-a închis în toaletă unde a adormit cu cărțile în poală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *